Káva, jakožto jeden z nejčastějších nápojů současnosti, si získává stále větší množství milovníků a stálých spotřebitelů. Často je také pití kávy povýšeno na vyšší úroveň díky společnosti, kdy se jedná o chvíli odpočinku nebo pracovních a přátelských setkání. Ať tak či tak, množství lidí zajímajících se o kávu a její podávání se zvyšuje, stejně tak jako návštěvnost kaváren. A tato situace se ještě zintenzivní, protože se nám počasí začíná měnit a čím dál více si budeme chtít užít skvělou kávu v teplém a příjemném prostředí. Pojďme se nyní podívat na menší manuál toho, jak se alespoň základně orientovat ve světě kávy a kávových nápojů.

Espresso

Základním kávovým nápojem je espresso (čti espreso, ne expreso), pocházející z Itálie. Jedná se o čerstvě namletých 8-9 gramů zrnkové kávy různého typu (nejzákladnější dělení je na arabicu a robustu) a země původu. Zrna kávy se také odlišují typem a délkou pražení. Takto čerstvě namletá káva se upěchuje do páky kávovaru a nechá se skrze ni projít zhruba 30 ml vody o teplotě kolem 92 °C a 9 barech tlaku, která prochází skrze kávu a páku kávovaru po dobu 25 sekund. Během této doby se z kávy extrahuje barva, vůně, chutě, tuky a další látky, činící nápoj známý svou typickou chutí. Dobré espresso se pozná podle kávové pěny, tedy crémy, která je hnědá a tzv. „tygrovaná“.  Často se setkáte i s pojmem „shot espressa“, který právě představuje jeho parametry – 8-25-30 = 8 g kávy, 25 s extrakce, 30 ml výsledného nápoje.

druhy kávy - espresso

Ristretto

Jedná se o „menšího brášku“ espressa. Stejné množství kávy (8-9 gramů) se nechává extrahovat zkrácenou polovinu doby espressa, tedy zhruba 13 sekund. Díky tomu je jeho množství sníženo na 15 ml. Káva je odlišná svou chutí, která je „silnější“, protože se extrahuje především samotná chuť nápoje. S postupujícím časem extrakce (při espressu) se přidávají tuky, které už chuť pozměňují.

druhy-kávy-Ristretto

Espresso Lungo

Nyní se budeme bavit o „větším bráškovi“ espressa. Espresso lungo (často jen lungo) sestává ze stejné dávky namleté kávy, tentokrát se však doba extrakce zdvojnásobuje. Trvá tedy okolo 50 sekund. Nápoj je tak naředěn větším množstvím vody (60 ml), ale také je ovlivněn chutí přepálené kávy v páce, která je právě horkou vodou jejím delším působením přepalována. Poměr množství espressa a horké vody protékající pákou navíc je 1:1. V České republice se jedná o pravděpodobně nejvíce využívaný nápoj. Okolo něj se také točí český mýtus, který říká, že klasické espresso je právě espresso lungo, což není pravda a stále v kavárnách dochází k mýlkám při jeho objednávání, kdy se obsluha s hostem nepochopí.

druhy-kávy-espresso-lungo

Espresso Long black

Tento typ kávového nápoje pochází z Nového Zélandu a Austrálie. Jeho příprava je však poněkud odlišná. Do většího šálku na espresso lungo je prvně nalita horká voda (30 ml) a do ní je poté extrahováno espresso. Na povrchu tak vznikne créma, která není tak plná jako v případě klasického espressa, ale samotná chuť kávy neobsahuje přepálení. V tomto případě je káva opravdu jenom naředěna horkou vodou s crémou na povrchu. V českých kavárnách se s tímto pojmem ale moc nesetkáte. Poměr káva:horká voda je 1:1.

Espresso Americano

„Největší brácha“. Tak by mohla znít jeho ideální přezdívka. Údajně pochází od amerických vojáků bojujících v Itálii během 2. světové války. Klasické espresso bylo pro ně prý až příliš silné a malé, a tak si do něj nalévali patřičně vodu. S tímto nápojem se pojí dvě možnosti přípravy. První se skládá ze shotu espressa a stejného objemu horké vody nalité do espressa. Jedná se tedy o obrácený postup přípravy než u espressa long black. Zde je créma minimální, protože je narušena právě naléváním horké vody.

Druhý postup je stejný, rozdíl je v poměru espressa a horké vody. Zatímco v prvním případě je to 1:1, tentokrát je to 1:5 ve prospěch horké vody, tedy 30 ml espressa a 150 ml horké vody.

druhy-kávy-espresso-americano

 

Posledním nápojem dnešního článku bude espresso doppio. Často ho lze slyšet i pod názvem „double shot“ nebo „dvojité espresso“, který plně vystihuje jeho podstatu. Jedná se v podstatě o dvě espressa dohromady. 16g kávy se namele, upěchuje do tzv. dvoupáky (je složena ze dvou výstupů, ze kterých nápoj vytéká), která je používána buď pro přípravu dvou káv zaráz nebo jedné, větší kávy. Objemově má 60 ml a doba extrakce odpovídá 50 sekundám.

druhy-kávy-doppio

 

Z předešlých řádků byste mohli namítnout, že tak dlouhá extrakce kávě škodí. To je pravda pouze v případě jedné dávky, u dvojité dávky se nic neděje a prochází klasickým procesem, jako u normálního espressa.

 

Doppiem jsme dnes zakončili naše kávové menu. Příště budeme pokračovat a přesuneme se do světa kávy s mlékem, do světa latte artu.