Doutník. Čistě pánská záležitost. Ale jak z kouření doutníku vytěžit maximální požitek?

To si rozebereme dnes.

1) Kvalitní doutník

Může se to zdát logické, ale ne všechny doutníky jsou kvalitní. Z nekvalitního doutníku se vám tahle rituální činnost, jako je kouření doutníku, akorát znechutí a ochudíte se o příjemné zážitky spojené s jeho kouřením. Abyste měli jistotu, že pořídíte opravdu kvalitní doutník, zeptejte se v prodejně a hlavně se nesmíte bát připlatit. Většina levných doutníků je nekvalitních. Jakmile máme doutník doma, můžeme se vrhnout na další krok.Části doutníku

 

2) Ořezání doutníku

vyr_352P1130159-1024x768Většina dražších doutníků má hlavu uzavřenou. Hlava, jak můžeme vidět na obrázku, je strana, ze které potahujeme. Abychom však mohli začít doutník kouřit, je potřeba hlavu seříznout cca o 3.5 mm od okraje – rameno. K tomu můžeme využít tzv. cutter, což je gilotinový střihač, speciální doutníkové nůžky nebo velmi ostrý nůž. Odstřiháváme rázným jednotným střihem nebo řezem. Nevhodný nástroj může způsobit, že v nejlepším případě bude doutník špatně odstřižen, naopak v tom nejhorším ho můžeme poškodit, a v tom případě je na vyhození.

Můžeme také sloupnout prstýnek, který ale ničemu nevadí a doutník drží pohromadě. Kdo by si doutník však chtěl vychutnat bez něj, doporučuji jej sundat až z nahřátého doutníku. Jednak protože prohřátý doutník je pevnější a za druhé teplem povolí lepidlo na prstýnku a ten jde lépe sundat.

3) Zapálení

Nyní se dostáváme k samotnému zapálení. Zapálení doutníku je jakýsi rituál, který má svá pravidla. Jedním z pravidel je, že doutník nezapalujeme, ale zahříváme. Doutník zahříváme plamenem pod úhlem přibližně 45°. Plameny se však doutníku nesmí dotýkat, v opačném případě hrozí, že doutník nebude dobře chutnat. Po pár vteřinách zahřívání můžeme začít potahovat. Během tahání doutníkem otáčíme, aby se zapálil rovnoměrně.

K zapálení je nejvhodnější použít butanový žhavící zapalovač. Můžeme však také použít normální plastový zapalovač, ale s jeho použitím si musíte dávat pozor na prsty abyste se nespálili. Sirky jsou pro zapalování nevhodné, protože obsahují parafín, který může negativně ovlivnit chuť a také, protože sirka nestačí doutník dostatečně zahřát a vyhoří.

Když nám doutník zhasne, chvíli počkáme až doutník zchladne, poté vyfoukneme zbytky kouře a opatrně odstraníme zbylý popel. Po téhle proceduře můžeme doutník znovu zapálit. Doutník bychom měli kouřit pokud možno na co nejméně zapalování, jelikož se zvyšuje riziko zhoršení chuti.

4) Kouření doutníku

Doutník je nutné kouřit pomalu. Interval potahování je průměrně 30s až 1 minuta. Pokud popotahujeme příliš často, doutník se přepálí, zapaří a dostane nepříjemnou chuť. Naopak kvůli dlouhému intervalu může dojít k zhasnutí
doutníku, čemuž se chceme vyhnout opět kvůli lepší chuti.

U doutníků není přesně stanovené jak dlouho by se měli kouřit. SKR420418_doutnikkonak Někdo jej kouří do poloviny, někdo do místa kde doutník drží, jiný zase po začátek prstýnku. Kouření doutníku je velmi individuální a kouřit přestáváme jednoduše až nám doutník přestane chutnat. Ale čím blíž je konec doutníku, tím více se doutník zahřívá a dostává štiplavou chuť.

Uhašení je velmi jednoduché. Doutník prostě odložíme do popelníku a necháme vyhasnout. Hlavně doutník nikdy netípejte jako cigarety, způsobí to velmi silný zápach a také to nevypadá esteticky.