V našem předchozím článku jsme si popsali několik blahodárných účinků whiskey. V tom dnešním se podíváme na rozdíly mezi bourbonem a whiskey.

Už jste pravděpodobně slyšeli, že všechen bourbon je whiskey, ale ne všechna whiskey je bourbon. To je docela matoucí, ale pokud pijete whiskey nebo bourbon, měli byste tyhle rozdíly znát. My si je teď uvedeme pro ty, co nejsou pravidelnými poživateli whiskey nebo bourbonu, a možná i ti více zběhlý se něco nového dozví.

 

Rozdíly mezi bourbonem a whiskey

Obecná definice whiskey

Z obecné definice se dozvíme, že whiskey je lihovina destilovaná ze zkvašené obilné hmoty.  Obilná hmota může obsahovat libovolné varianty, které zahrnují pšenici, žito, ječmen a kukuřici. Whiskey se poté uloží do dřevěných sudů, kde dozrává. Whiskey se vyrábí po celém světě a má také několik populárních druhů – například skotská whiskey, irská whiskey nebo americká whiskey. Jednou z nejpopulárnějších amerických whiskey je bourbon, který má svoji specifickou charakteristiku.

Bourbon

Takže bourbon je v podstatě americká whiskey. Ale… a nyní se dostáváme k rozdílům. Bourbon musí být vyroben v Americe a musí obsahovat 51% kukuřice. Musí být také skladován v nových dubových sudech, které jsou zevnitř ožehnuté plamenem. Nesmí také obsahovat žádné barviva ani jiné přidané látky. A jako poslední bod, abychom americkou whiskey mohli nazývat bourbonem musí být destilován maximálně na obsah alkoholu 80%  a sudován o minimálním obsahu alkoholu 62,5%. Do lahví se poté bourbon stáčí minimálně při 40%. Doba zrání bourbonu není legislativně omezená, ale nejčastěji zraje 4 roky.  V zákonech je pouze uvedené, že bourbon se smí nazývat „straight“, pokud zrál méně než 4 roky. Můžeme se setkat také s pojmem „blended“, což znamená, že blended bourbon může obsahovat barviva a dochucovadla nebo jiný destilát. Nejedná se o pravý bourbon, proto se musí nazývat blended – míchaný.

Ostatní whiskey

U ostatní whiskey to musí být pouze sudy dubové a nemusí být ožehnuté. Destilát nesmí přesáhnout hranici 95% obsahu alkoholu, což je téměř čistý líh. Na rozdíl od bourbonu skotská whiskey musí podle zákona zrát v sudech minimálně 3 roky.

 

Johnnie-Walker

 

Tyhle pokyny a definice pro bourbon nejsou pouze běžná praxe, existuje také skutečný zákon určující, co bourbon je a co není. V 19. století totiž destilérky různě ředili, dochucovali a falšovali whiskey a tak se pro to v roce 1897 zavedl zákon,  v originále Bottle in Bond Act. Tenhle zákon říká, že destiláty musí být vyráběny v jedné destilovací sezóně v jedné destilérce.