Veganská strava může snížit riziko rakoviny prostaty o 35 procent

Vedení veganského životního stylu může snížit riziko rakoviny prostaty o 35 procent, tvrdí nová studie.

Veganská strava neobsahuje žádné živočišné produkty a je založena výhradně na rostlinných potravinách, včetně ovoce, zeleniny, ořechů a obilovin.

Americké výzkumy, které stojí za zjištěními, použily údaje o více než 26 000 mužích ke studiu toho, jak všežravá a rostlinná strava ovlivnila šance na rozvoj rakoviny prostaty.

Celkem bylo ve skupině hlášeno 1 079 případů rakoviny prostaty, přičemž asi 8 procent z nich u mužů s veganskou stravou.

Vědci z Loma Linda University v Kalifornii zjistili 35% snížení rizika rakoviny prostaty u mužů, kteří drželi veganskou dietu, což označili za „statisticky významné“.

Profesor Gary Fraser, který vedl studii financovanou World Cancer Research Fund, řekl: „Tento nový výzkum představuje významný krok v propojení veganské stravy se snížením rizika rakoviny prostaty.

Dodal, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, do jaké míry by takový životní styl mohl snížit počet mužů, u kterých se rozvine rakovina.

Rakovina prostaty postihuje ve Spojeném království více mužů než jakákoli jiná forma onemocnění, přičemž každý rok je identifikováno 47 000 nových případů. Z toho ročně zemře přes 10 000 mužů.

Panagiota Mitrou, ředitelka financování výzkumu v WCRF, uvedla, že vzhledem k vysokému počtu případů rakoviny prostaty je klíčem ke snížení počtu mužů, u nichž se onemocnění rozvine, prevence.

Výzkum popsala jako „vzrušující“ a uvedla, že „[studie] pomohla zaplnit některé zásadní mezery v našich znalostech o stravovacích zvyklostech a prevenci rakoviny prostaty a mohla by připravit cestu pro budoucí výzkum.

Řekla, že vědci se nyní musí pokusit prokázat sílu spojení mezi veganskou stravou a snížením rizika rakoviny prostaty.

Jimmy Pierce, mluvčí Vegan Society, řekl, že představa, že konzumace masa je „macho“ a „nějak zvyšuje mužnost nebo mužnost“, musí být v zájmu ochrany zdraví mužů stranou.

„Nyní je čas odmítnout tuto zastaralou představu a přijmout rostlinný život bez ohledu na pohlaví – pro zvířata a planetu i vaše zdraví.“

Studie přichází poté, co Světová zdravotnická organizace klasifikovala zpracované maso jako karcinogenní a také zjistila, že červené maso „pravděpodobně“ způsobuje rakovinu.

V té době Dr Ian Johnson, emeritní člen IFR a čestný vědecký pracovník Lékařské fakulty v UEA, řekl The Independent, že maso je spojeno s rakovinou, protože: „Když zahříváte bílkoviny a tuky, zvláště při grilování, velmi vysoké vaření při teplotě opět produkuje karcinogenní chemikálie rozkladem bílkovin.

„Tyto sloučeniny pak vstupují do oběhového systému nebo sedí ve střevě a poškozují buňky.“